Boetseermaterialen

Boetseren met andere materialen als klei. Boetseermaterialen als plasticine, was en ook papier-maché. Boetseren met andere materialen kan leuk zijn.

Papier-maché

Papier-maché kunt u gemakkelijk zelf maken. Scheur krantenpapier in kleine stukjes en laat het een nacht weken in water waaraan u een beetje behanglijm hebt toegevoegd. Roer de pap met een mixer of een speciaal opzetstuk voor de boormachine goed door. Zo worden de stukjes papier versnipperd en ontstaat er een grijze, vloeibare massa. Giet deze vloeistof door een zeef en druk hem uit. U kunt de massa nu gebruiken om te boetseren. U moet er wel rekening mee houden dat het geheel sterk krimpt. Op maat boetseren is met papier-maché niet mogelijk. Als de vorm droog is, kunt u het materiaal slijpen en beschilderen.

Was

Van boetseerwas kunnen prachtige kleine figuren worden gekneed die ook direct door de bronsgieter in brons kunnen worden gegoten. Was wordt ook ingezet voor het afgieten van een bronsplastiek waarbij de was wegsmelt.

Plasticine

Uit onze kindertijd of jeugd kennen we allemaal de als plasticine aangeduide klei. Plasticine heeft als voordeel dat het langer soepel blijft en niet zo snel uitdroogt. U kunt het echter niet verder verwerken, dat wil zeggen: u moet er altijd een negatieve vorm van nemen om het origineel te bewaren.